domingo, 20 de diciembre de 2015

KRAMPUS 

A Àustria i Alemanya , Sant Nicolau té un servent demoníac malvat que s'encarrega de fer la feina bruta , anomenat Krampus . 

Krampus és una criatura del folklore de països alpins . Segons la llegenda, aquesta criatura ( demoníaca en aparença ) castiga els nens dolents durant la temporada de Nadal , en contrast amb Sant Nicolau , qui premia els nens bons amb regals. Es diu que Krampus captura als nens particularment entremaliats en el seu sac i se'ls emporta amb ell al infern.

Segons la llegenda, aquest dimoni apareix en la nit del 5 de desembre, rondant els carrers en el que es coneix com Krampusnacht ja sigui sol o al costat de Sant Nicolau , fent sonar campanes i cadenes oxidades per espantar als nens.

La seva aparença és representada per una criatura d'aparença humanoide . El seu rostre està adornat amb banyes de cabra al front i una cabellera negra. Té el cos cobert per roba i atapeït pelatge fosc, una llengua molt llarga i vermella  i unes potes similars a les d’una cabra  . En moltes imatges és il·lustrat amb una cistella en la seva esquena , on col·loca els nens dolents per portar-los al infern o menjar-se’ls i on també  porta branques seques per castigar-los.          

Krampus és una figura que ha tingut un nou auge en els últims tempsja que a Alemanya i Àustria estan tractant de recuperar una mica de la seva identitat cultural . Tan és així que fins i tot podem trobar a gent que es vesteix de Krampus i que surten a terroritzar nens i no tan nens en èpoques nadalenques.

CURIOSITATS 

  • Krampus és més vell que Jesús: Krampus va néixer com a part d'una tradició alpina pagana precristiana en la qual era descrit com una ' amenaça amb banyes de cabra que castigava als nens de tot Europa ' .
  • El Krampusnacht ( " La nit de Krampus “) : Això passa el 5 de desembre. Aquest dia els teus pares poden deixar passar a aquests homes vestits de Krampus. Això és conegut com el Krampusnacht i és, probablement una de les experiències més traumàtiques si ets un nen que es porta malament .
  • Els germans malvats de Krampus Krampus és només l'inici de l'onada demoníaca pagana europea . Només per citar un exemple , en la tradició d'Islàndia es tenen 13 ' figures ' de Santa coneguts com els Jolasveinar , cadascun més malvat i terrible que l'anterior, com Hurdaskellir , "el colpejador de portes " . A més d'aquest hi ha altres noms com " L'espia de les finestres " , "El ensuma portes" , "El roba salsitxes “…etc .
  • La tradició germànica antiga : En la tradició antiga pre-cristiana es presumeix que la celebració que girava al voltant d'homes amb vestimenta de cabra,era la interpretació de la transició de nen a home a manera de prova del següent pas de creixement tant espiritual com física , hi ha indicis on es comentava que al complir certa edat els joves eren enviats a sobreviure un determinat temps al bosc amb una petita bossa de provisions havent aquests tornar sans , demostrant així la supervivència del jove en solitari . Les banyes per descomptat eren un símbol de virilitat , del pas de nen a home madur .
  • La vestimenta :vestir-se de Krampus no és cap broma, tota la vestimenta els hi ha costa més de 1.000€ 



  • Ha inspirat una pel·lícula : Krampus és una pel·lícula de terror amb tocs còmics inspirada en la llegenda de Krampus. La pel·lícula està dirigida per Michael Dougherty i protagonitzada per Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Allison Tolman, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania LaVie Owen i Krista Stadler.

Anna 





No hay comentarios:

Publicar un comentario