martes, 8 de diciembre de 2015

8 de desembre

El 8 de desembre és un dia festiu, no laborable, en què l'Església cristiana celebra el dogma de la Immaculada Concepció de Maria. Popularment coneguda per La Puríssima, aquest dia es rememora el misteri segons el qual Maria va ser concebuda sense la intervenció de la sexualitat dels seus pares i, per tant, es proclama la seva condició de divinitat. 

Tot i ser un dia festiu, molts catalans no saben què se celebra exactament el dia de la Puríssima i fins i tot és molt freqüent que molts confonguin la Immaculada Concepció de Maria amb la Immaculada Concepció de Jesucrist, dos conceptes relacionats però diferents. 

El 8 de desembre és el dia escollit per celebrar que Anna, mare de la Mare de Déu, es queda embarassada de Maria. Bé, no només això, si no que es commemora que queda embarassada de manera misteriosa, sense la intervenció de Joaquim, el seu marit. És a dir, es celebra que Maria és concebuda sense taca, immaculada. El principal argument a favor d'aquesta tesi és que si Maria va ser escollida per encarnar a Jesucrist, ella també havia d'haver estat lliure de pecat.


En el fons, el que es proclama amb el dogma de la Immaculada Concepció és la condició divina de Maria, el fet que la Mare de Déu fou un ésser diví, no humà.

La festa ja es celebrava en alguns indrets en el segle XII, però no va ser fins al segle XIV que va agafar embranzida gràcies, en part, a les profundes controvèrsies i disquisicions intel·lectuals que van enfrontar durant molts anys a partidaris i detractors de la festa amb l’objectiu d’aclarir els termes i el sentit del misteri concepcionista.


A mitjans segle XVIII, Carles III aconsegueix que es declari la Immaculada Concepció patrona d’Espanya i dels seus dominis i d’aquesta manera va quedar associada definitivament a la sobirania espanyola. En l’actualitat és la patrona de l’exèrcit espanyol. 

Avui, la festa és celebrada pels catòlics i els cristians ortodoxos, però no entre els protestants, que rebutgen aquesta teoria i en general la veneració i el culte a Maria.

(Núria Capdevila).



No hay comentarios:

Publicar un comentario