El torró és
un dolç, normalment elaborat d’atmetlla, mel i ou I cuit tradicionalment en
forma rectangular. Actualment és un dolç
típic per Nadal però originariàment els rics ho menjaven de postres per
celebrar ocasions especials.
Antigament
la mel i l’atmetlla van ser utilitzats a Al-Àndalus per la fabricació de dolços
i a dia de avui (sobretot al sud d’ Espanya) encara es conserven postres
d’aquestes característiques com el massapà. Per aquest motiu i un tractat
trobat del segle XI (on parla d’un postre) es creu que el torró s’origina a la
península aràbica i va arribar a les costes del Mediterrani (Itàlia, Espanya).
La versió espanyola d’aquest torró va néixer a la província d’Alacant entre el
segle XIV i XV. El 1582 un document del
poble Alacant diu que cada any (Nadal) es pagava una part del sou amb regals
i un tros de torró. Els torrons que més es mengen són el de xixona i el de
massapà.
Marc Pedragosa
No hay comentarios:
Publicar un comentario