miércoles, 16 de diciembre de 2015

CANT DE LA SIBIL·LA INFORMACIÓ

QUÈ ÉS?
La Sibil·la és un cant d'origen medieval. És molt important ja que és un dels pocs exemples encara vius del folklore religiós medieval, que tan sols han perviscut a Mallorca i a l'Alguer, i per això, el 2004 se’l va declarar Bé d’Interès Cultural i el 2010 Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.  

ORIGEN I SIMBOLISME
Al segle XVI, però, el Concili de Trento que és una reunió dels bisbes de tota l'Església amb la finalitat de discutir allò relacionat amb la doctrina i la pràctica de l'Església, va anar fent-lo desaparèixer. És considerat un ritu pagà, i simbolitza l'arribada del Messies i la fi del món. Es va anar deixant de representar a les esglésies, de manera que només es va conservar intacte a Mallorca. A Catalunya, durant el segle XIX, alguns folkloristes que en tenien molt interès van voler recuperar-lo. 
L'origen de les sibil·les pertany a la mitologia grega i són dones a les quals s'atribueixen poders profètics., és a dir que tenen el poder d’endevinar el que passarà. El cant és de tradició pagana però va ser incorporat com a celebració cristiana per atraure més gent a les esglésies. A Mallorca consten cants de la Sibil·la des de fa més de 800 anys.

REPRESENTACIÓ DEL CANT
El cant de la Sibil.la s’interpreta la nit del 24 de desembre en totes les esglésies de Mallorca.  El representen un nen o una nena, vestits de sibil.la que és una endevinadora del món pagà, els quals els acompanyen al menys dos acòlits, que són dos acompanyants. Durant el cant, van recorrent l’església en processió fins arribar al cor. El cantant camina amb una espasa que manté dreta davant el seu rostre i els acòlits el rodegen portant uns ciris encesos. Al finalitzar la processió, el cantant fa una creu a l’aire amb l’espasa.  La indumentària del cantant sol basar-se en una túnica blanca amb bordats al coll i a la màniga, també porta una espasa.
La cançó que interpreta, habitualment és a cappella. El Cant de la Sibil·la és un text dramàtic que explica el relat bíblic de l'adveniment de Jesús i el Judici Final.

AUTOR

No sabem qui és l'autor del cant de la Sibil·la . És una creació d'algú avui desconegut que, per causa de la seva popularitat i pel fet que ha estat transmès de manera simultània per mestres de cant i per persones analfabetes en música durant més de set segles, ha evolucionat fins a convertir-se en les diferents versions que en podem sentir.

COM ES VA DECLARAR PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT?
A finals de juliol de 2009, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca va iniciar una primera campanya de recollida de signatures per tal de donar suport i reforçar la candidatura de la Sibil·la com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

El Departament de Cultura i Patrimoni va remetre el 24 d'agost, a la primera fase, un informe detallat sobre la Sibil·la a la UNESCO, acompanyat de més de 2.000 signatures recollides per reforçar la candidatura.


El 16 de novembre de 2010, la UNESCO va decidir incloure el Cant de la Sibil·la com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. 

Pagà:  no religiós

(Núria i Oriol)

No hay comentarios:

Publicar un comentario