miércoles, 16 de diciembre de 2015

L'epifania


L’EPIFANIA

Epifania és una paraula que deriva del grec i que significa manifestació.

Amb aquest sentit l'epifania en el cristianisme es vincula actualment amb la festa de l'Adoració a Jesúsdels tres Reis Mags d'Orient que amb la seva presència manifestaven el reconeixement del paper de Jesús com a Messies.

També significa l’aparença, fenomen miraculós. Se celebra el fet que Jesús pren forma humana a la terra, és a dir que es dóna a conèixer, evidencia la seva divinitat. En aquest sentit, hi ha tres moments a la Bíblia que són epifànics: l’adoració dels Reis Mags, el bateig al Jordà amb sant Joan Baptista i l’inici de la seva vida pública amb el miracle de Canà. Amb el temps, només va passar a celebrar-se el primer, cosa que ha convertit la paraula epifania en sinònim erroni d’adoració dels Mags. Els Reis Mags van veure que a orient hi havia una estrella que els marcava el camí i la van anar seguint. Es va expandir per Europa, Àsia i Àfrica.

L'Església Catòlica celebra l’epifania, el 6 de gener. A la vigília, el dia 5, és tradició que arribin a les poblacions a dur joguines, llaminadures i més obsequis a la mainada. Al segle XXI els Reis són rebuts a les cavalcades, una tradició relativament recent.




     




(Núria Capdevila)



No hay comentarios:

Publicar un comentario