martes, 13 de octubre de 2015

Quipà


QUIPÀ


La quipà  és una petita gorra ritual utilitzada per cobrir parcialment el cap, tradicionalment la feien servir els homes jueus, i darrerament acceptada també pels corrents no ortodoxos per a ús femení. Els homes la porten des de petits, com a símbol del judaisme. Antigament només podia posar-se quipà qui tenia una gran saviesa, per exemple els homes més vells del poble. La portaven fins que es va imposar la llei d'igualtat per als homes.


No està escrit a la bíblia , però s'entén que l'home ha de portar un pes sobre el seu cap per recordar que Déu està sobre ell.
Els homes jueus ha de portar la quipà durant tot el dia i en qualsevol ocasió. Per  entrar en determinats llocs de culte jueu, com sinagogues, cementiris o llocs sagrats, per persones no jueves, és obligatori portar la quipà una  peça que cobreixi parcialment el cap.
La quipà és de tela o llana ben teixida, i actualment es confecciona de  diversos colors, mides i dissenys, per a tots els gustos, situacions i modes.   Tot i això s’utilitza la quipà blanc en senyal de dol. És possible situar un jueu practicant dins una determinada branca o corrent del judaisme, en base al color, a la mida o al material de què està feta la quipà que porta posada. (Georgina i Paula)



No hay comentarios:

Publicar un comentario