sábado, 17 de octubre de 2015

MARC

MARC



HISTÒRIA: Prové del  llatí “Marcus”, derivat del Déu Mart.
Mart era en la mitologia romana el déu de la guerra. Venerat a Roma com un dels seus déus principals, era considerat fundador de la ciutat atès que era pare de Ròmul.

El cristianisme va ajudar a estendre aquest nom ja que Sant Marc era un dels quatre evangelistes al costat de Joan, Lluc i Mateu, autor de l'Evangeli amb el seu nom. En la iconografia cristiana es representa amb un lleó.
Per primera vegada és va aixecar una església a Venècia l’any 829 per allotjar dignament  el cos de sant Marc, les relíquies del qual havien estat portades d’Alexandria .

L’any 1152, un  s'atenia l'hospital de pelegrins de Sant Marc, vora la ciutat de Lleó, i el pas del pont sobre el Bernesga. El 1172, la confraria, sota el mestratge de Suero Rodríguez, és transforma en milícia de cavallers. No se'n conserva documentació ni estatuts o Reglaments, però és pot intuir que l'objectiu i l'organització n'era doble: ordena militar de cavallers, comandats paper mestre laic, per a la defensa del pont i a els camins, i ordena hospitaler de religiosos, formada per 1 comunitat monàstica amb un prior, per a l'atenció sanitària i espiritual dels pelegrins a l'hospital. Hi havia dones per  l'atenció, probablement, a les pelegrines i malaltes.

Poc Després, Poc Abans de 1180, i per iniciativa del MATEIX Suero Rodríguez, l'orde s'integrà a l'Orde de Sant Jaume, que és va Fer Càrrec de l'hospital i dels Altres bens de Sant Marc. Hi Pot haver tingut part el rei Ferran II de Lleó per Enfortir el paper dels lleonesos en la puixant Orde de Sant Jaume, dominada pèls castellans. L'orde tindria una de les Seus principals a l'hospital de Sant Marc, cap del Priorat de Sant Marc de Lleó i de la diòcesi santiaguista del mateix nom. 


CELEBRACIÓ:  El 25 d’abril es la festa de Sant Marc, evangelista, que en primer lloc va seguir a sant Pau, a Jerusalem, a la feina apostòlic, i més endavant va seguir els passos de sant Pere, l’anomenà el seu fill. Es diu que el seu evangeli va recollir la catequesi de Sant Pere als romans i que va  instituir l'Església d'Alexandria.
                                                                                     SANT MARC                                                                                                    BASÍLICA DE SANT MARC
                                                 FIGURA REPRESENTADA DE SANT MARC                                                                                      HOSPITAL DE SANT MARC

No hay comentarios:

Publicar un comentario