martes, 6 de octubre de 2015

NÚRIA


NÚRIA

El nom de Núria o Maria de Núria és un nom d’origen preromà. També es pot anomenar, informalment,  Nuri. Està vinculat a Norra, variant d’Andorra i significa lloc entre muntanyes. També pot provenir del terme àrab “nur” o “nuriyah” que significa llumeneta o lluminositat.
És molt popular a Catalunya, sobretot al Ripollès, a l’Urgell, el Priorat, al Pallars Jussà, a Osona, a la Noguera, a la Conca del Barberà, a la Garrotxa i a la Cerdanya.
L'any 2012 va ser el 7è nom femení més freqüent a Catalunya. 
El 8 de setembre és la festivitat de la Mare de Déu de Núria. Aquesta festivitat és compartida amb moltes altres Mare de Déus d'arreu que tenen en comú la historia de la seva descoberta. Com la Mare de Déu de Queralt i Meritxell.  
En el cas de la Mare de Déu de Núria, la llegenda explica que un pastor la va trovar de manera miraculosa i quan les autoritats eclesiàstiques se'n van assabentar la van voler trasladar a la sèu parroquial, cosa que els va resultar imposible ja que la imatge es va fer tant pesant, que no la van poder moure del lloc on es trobava. Això els va fer entendre que la Mare de Déu es volia quedar allà on era, entremig de les muntanyes.
Juntament amb la imatge el pastor hi va trovar una olla i una campana, que també tenen la seva propia historia. Diu la llegenda que Sant Gil, un anacoreta, persona que viu en un lloc solitari entregat completament a la contemplació i a la penitencia, aïllada de la comunitat, va viure durant molts anys en una cova al mig de la vall on es dedicava completament a la oració, a la contemplació i a la penitencia.
Les poques perinences d'aquest home eren una imatge de la Mare de Déu, que ell mateix havia fet amb fusta de noguera, una olla per fer el menjar, una campana amb la que cridava als pastors quan havien d'anar a orar i a menjar i una creu. Diu la llegenda que quan el sant va haver de marxar, ho va enterrar tot per tal de protegir-ho i així va quedar durant segles i segles, fins que un pastor va descorir-ho.
La llegenda diu que, quan una parella vol tenir fills i els fills no arriben, ho pot demanar a la Mare de Déu, tot seguir han de posar el cap a l'olla i tocar la campana i si la Mare de Déu els concedeix el desig, si és un nen li han de posar Gil i si és una nena Núria.

                     

 ( Núria Capdevila )                 

No hay comentarios:

Publicar un comentario