martes, 24 de mayo de 2016

Girona, temps de flors

Girona, temps de flors

És festa que consisteix en l'exposició de flors en monuments, patis i jardins per tota la ciutat de Girona. Paral·lelament es desenvolupen concursos de fotografia i aparadors.


Constitueix una de les festes primaverals més espectaculars del país, on tots els racons de Girona s'omplen de composicions florals. També és una ocasió ideal per visitar els patis i jardins del Barri Vell que són oberts al públic durant aquestes dates.



Temps de Flors va començar a celebrar l'any 1955 com una simple exposició de flors a l'església de Sant Domingo. Al llarg dels anys la mostra ha evolucionant fins a esdevenir una espectacular mostra de creacions florals, clàssiques o experimentals, en els monuments més emblemàtics de la ciutat.











Anna Escribano 

ENRAMADES A ARBÚCIES



Les enramades o catifes de flors és el costum de guarnir els carrers amb catifes efímeres per a celebrar el Corpus i el floriment de la primavera. Tradicionalment s’elaboraven amb pètals de flors, flors senceres i herba, però des de finals del segle XX s’experimenta amb més materials, com ara llavors, serradura i encenalls tenyits amb anilines, marro de cafè, càpsules de cafè i més materials recuperats. S'hi representen motius diversos, que poden anar lligats a la religiositat pròpia de Corpus, a temes locals, a efemèrides, etc. Tants com la imaginació i la tècnica dels catifaires permetin.

Tenen orígens molt remots, des de les decoracions amb flors i herbes que es feien a les llars romanes a la primavera, com les enramades, per bé que les decoracions florals són comunes a totes les cultures.

Les més populars són les d'Arbúcies, les de Sitges i les de Sallent.
A Arbúcies es van fer el passat 22 de maig.
Les Enramades d'Arbúcies, declarada festa tradicional d'interès nacional l'any 1999, és la festa més important d'Arbúcies. La festa més tradicional que es remunta com a mínim al s. XVI i que ha sabut adaptar-se en el transcurs del temps per mantenir-se una festa viva entre la població. Els elements de les Enramades d'Arbúcies són les catifes, la botifarrada, les passades del vespre i les del matí, les dances, les enramades i els concerts.



La primera referència escrita sobre les enramades d'Arbúcies data del 21 de juny de l'any 1589, el segle XVI, durant la Diada de Corpus. Aquesta referència es pot trobar als arxius parroquials ja que durant l'enramada de l'antiga placeta d'Arbúcies uns treballadors que plantaven un pi, per engalanar-la, quan van voler-lo aixecar va caure i va aixafar un dels treballadors.

Amb un fort caràcter religiós, durant els segles XVII, XVIII i XIX les enramades van anar canviant de format però mantenint l'estructura tradicional. A les acaballes del segle XIX ja s'havien consolidat quatre carrers d'enramada: Enramada del Damunt, que actualment és de la Plaça; Enramada del Vern, actualment del Castell; Enramada del Sorrall, i Enramada de Magne.

Durant el segle XX, amb el creixement demogràfic i urbanístic de la vila, sobretot a la zona cèntrica, va aparèixer l'enramada de la Carretera. Aquesta última addició, juntament amb els altres quatre carrers, és el format que s'ha mantingut fins avui en dia.

Fou l'any 1947 quan es van incorporar les catifes de flors naturals tal com es fan a dia d'avui, un de les característiques més distintives de les Enramades d'Arbúcies actualment. Aquestes catifes estan fetes amb pètals i són dissenyades els dies abans pels responsables dels carrers. Abans d'aquest format, les catifes florals no tenien dibuixos i es feien ofrenes florals que es llançaven al pas del Santíssim Sagrament.


A partir de l'any 1977 es va suprimir la processó del Corpus Christi, encapçalada pel pas del santíssim sa­grament, que s'havia celebrat fins aleshores. L'any 1980 es traslladaria el dia de les catifes al diumenge anterior de la diada de Corpus, que a partir d'aquell any era feiner, i juntament amb la substitució de la processó per la cercavila es va suprimir el sentit religiós de les enramades.

Des d'aleshores la festa ha esdevingut un gran esdeveniment, amb un fort component turístic, organitzada per l'Ajuntament, la comissió de festes i la col·laboració de tot el poble. L'any 2014, el diumenge d'abans de Corpus, unes 10.000 persones van recórrer els 2 km de catifes florals i es calcula que durant totes les Enramades unes 30.000 persones visiten la vila.



Actualment els diferents elements que composen les Enramades d’Arbúcies són: el concurs de catifes de flors, les passades dels carrers, les danses i sardanes, les enramades, els concerts, el ball i la cercavila.

De bon matí del diumenge abans de Corpus, els carrers s’omplen de gent atrafegada confeccionant les catifes amb dibuixos diversos i complicats. Al llarg del matí, l’asfalt va prenent a poc a poc un aspecte ben florit. Per altra banda s’ornamenten les façanes de les cases i es confeccionen arcs amb brancatges posats de banda a banda dels carrers. Al migdia té lloc el Concurs de catifes de flors naturals, en el qual s’escollirà la millor catifa de la festa. A la tarda, la desfilada de carrosses i elements festius, encapçalada pels gegants, fa el recorregut per sobre les catifes, sacrificant aquest art efímer en honor a la festa.

Les enramades s’allarguen del dijous de fins al diumenge de Corpus i els qui prenen el relleu de la festa són els diferents barris, competint entre ells per veure qui fa la festa més lluïda. La celebració a cada un dels barris comença amb la passada pels carrers enramats il·luminats amb atxes que porten els participants i a ritme del marxós Pasodoble ligero, una melodia vuitcentista. Al final del recorregut comença el ball. L’endemà té lloc la dansa, l’acte central de l’enramada, un ball sense nom, executat per parelles que estan ordenades per edat i que és una desfilada al so de la cobla, sense passos coreogràfics ni punts de dansa. A la tarda concert de la festa i ball, que seguirà per la ballada de les tres sardanes a una de les places del barri. A la nit, és un altre barri el que relleva a l’anterior i així fins que tots els barris s’han sumat a la festa.

Exemples d'enramades.
Atxes i processó a la foto inferior

(Oriol)


sábado, 21 de mayo de 2016

Nit dels Museus


La Nit dels Museus és un esdeveniment cultural organitzat en forma conjunta amb diversos museus i institucions culturals en un lloc on els establiments obren fins tard a la nit. Aquest esdeveniment busca introduir noves persones a les institucions culturals.

La primera Nit dels Museus va tenir lloc a Berlin el 1997 i aquest concepte ha estat molt ben rebut. Des de llavors, el número d'institucions i exhibicions ha crescut considerablement i més de 120 ciutats al llarg d'Europa i a la resta del món també ho fan.

Aquest any a Barcelona el 21/05/2016 des de les 19:00 hores fins la 01:00 hores estaran les portes obertes gratuitament per tal de participar en aquest esdeveniment. A més de visitar el museu d'una altre manera (de nit) també hi haurà concerts, visites guiades, tallers per tota la família i espectacles.

(NÚRIA CAPDEVILA) 

miércoles, 18 de mayo de 2016

SEGONA PASQUA

LA SEGONA PASQUA O PASQUA GRANADA



La Pentecosta prové del llatí pentecostés literalment "cinquantena", venint del grec pentekosté  "el cinquantè dia" o Pasqua Granadaés una celebració cristiana que s'escau el cinquantè dia després del diumenge de Resurrecció i que commemora el descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols i l'inici de llur activitat de l'evangelització, per això també se la coneix com la celebració de l'Esperit Sant. A la litúrgia catòlica és la festa més important després de la Pasqua de Resurrecció i el Nadal.

El fons històric d'aquesta celebració es basa a la festa setmanal jueva anomenada durant la qual se celebra el cinquantè dia de l'aparició de Déu al mont del Sinaí. Per tant el dia de pentecosta també se celebra el lliurament de la Llei dels manaments alpoble d'Israel.

El dia en què s'escau la seva festa és mòbil, ja que depèn de la data de la Pasqua de Resurrecció, la qual es realitza amb un càlcul lunar, el que dóna com a resultat una data variable cada any. Essent aquesta Pasqua celebrada a dates diverses, segons la varietat de les confessions cristianes, en conseqüència la Pentecosta se celebra també en dates diferents segons la tradició occidental i oriental del cristianisme. L'Església Ortodoxa celebra el dilluns de Pentecosta com el Dia (o el Dilluns) de l'Esperit Sant i en particular el fet històric del seu descens en els sants apòstols a la Pentecosta. En la litúrgia de dilluns de l'Esperit Sant, es canten molts dels mateixos himnes del dia de Pentecosta. L'endemà s'anomena el Tercer Dia de la Trinitat.





També s’anomena la Pasqua granada degut a l’època de l’any on cau (primavera) simbolitzant la floració dels fruits.

MONTSERRAT 2



Santa Maria de Montserrat és un monestir benedictí situat a la muntanya de Montserrat, al terme municipal de Monistrol de Montserrat (Bages), a una alçària de 720 m sobre el nivell del mar. És un símbol per a Catalunya i s'ha convertit en un punt de pelegrinatge per a creients i de visita obligada per als turistes. L'actual abat és Josep Maria Soler i Canals.

El complex monàstic, juntament amb les dependències i els serveis annexos, conforma un petit nucli de població que, segons el cens del 2006, comptava amb 68 habitants.

El monestir està dividit per la nau, l’interior, l’exterior, el claustre i el reflectori

NAU:.

EXTERIOR:


CLAUSTRE:



Museu de Montserrat



S’obre a principis de segle XX. 

El creador de la idea del museu és Bonaventura Obac. 

Cinc col·leccions diferents. Peces molt exclusives. 

1- Arqueologia d’Orient: Representats diferents països bíblics. 

2- Pintura antiga: Romànic i gòtic(Edat Mitjana) 

3- Orfebreria: Peces de valor 
4- Pintura moderna: Caravaggio, Greco, 
5- Niagra Sum: La Moreneta 
6- Avantguardes: Ramon Casas 

És una institució museística catalana, existent al monestir de Montserrat, a Monistrol, declarada museu d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya. En tant que part integrant de l'abadia, el museu té l'estatut propi d'una institució eclesiàstica, realitat que no entra en conflicte amb la voluntat del museu de presentar públicament mostres del millor art produït en territori català. 

A més, és l’únic museu del món en el qual les seves col·leccions vénen a través de donacions. I a més quan van comprar uns quadres, un va resultar ser de Caravaggio.(és un dels exponents més destacats de l'escola naturalista).El fa ser únic per la seva varietat de quadres i per els seus diferents estills. 




L'Escolania de Montserrat 


És un cor de nens, que canta a veus blanques, cada dia, dividit en dues etapes; salve i vespres a la Basílica de Montserrat, sovint amb una gran afluència de pelegrins visitants de tot el món. Quan el repertori ho requereix, es complementa amb la Capella de Música de Montserrat, formada per alguns antics escolans i per la Capella de monjos del Monestir. És una de les institucions musicals més prestigioses d'Europa. L'Escolania és la més antiga d'Europa i encara subsisteix des de l'edat mitjana. Creada a redós del monestir benedictí dalt de la muntanya, com tantes altres al servei de les comunitats i de les catedrals, dedicada al culte religiós, després de moltes vicissituds i transformacions encara avui presta servei religiós al Santuari. 

Amb el seu cant, els escolans transmeten un missatge evangelitzador de bellesa que traspassa els límits lingüístics, culturals i fins religiosos. La Salve del migdia s'ha convertit en les darreres dècades en l'acte diari més concorregut del Santuari.

(Oriol)

martes, 10 de mayo de 2016

DIA DE LA MARE

 
 El dia de la mare és una festivitat que es celebra en honor a les mares de tot el món a diferents dates de l’any segons el país.
Les primeres celebracions del dia de la mare es remonten a l ‘Antiga Grècia on Rea la mare de Zeus, Posseidó i Hades era honorada. Els romans anomenaven aquesta festivitat Hilaria i es celebrava el 15 de març al temple de Cibeles, durant tres dies es realitzaven ofrenes. Anys més tard els catòlics van trasformar la festivitat pagana per honrar a la Verge Maria ( mare de Jesús).
Al segle XVII, a Anglaterra es celebrava un fet similar ( relacionat amb la verge Maria) anomenat “ Diumenge de Mares”,  durant aquest dia els nens anaven a misa i tornaven a casa amb regals per les seves mares. A més a més com moltes persones treballaven per altres families no tenien gaire temps per estar a les seves cases, per aquesta raó aquell diumenge se’ls donava el dia lliure per visitar a les seves famílies.
A Estats Units la celebració s’origina el 1870 quan Julia Ward Howe ( poeta, autora de l’Himne de batalla de la República) va suggerir que aquesta data fos dedicada a honrar la pau i va començar a celebrar trobades cada any a la ciutat de Boston. Seguint amb Estats Units, Anne Jarvis  al 1905 va començar a escriure a advocats, metges, polítics i altres personalitats perquè li donéssin suport amb el seu projecte, que consistia en celebrar el Dia de la Mare en l’aniversari de la mort de la seva mare el segon diumenge de maig. 5 anys més tard el 1910 en molts estats ja es celebrava i finalment el 1914 el Congrés del Estats Units  va aprovar el Dia de la mare i la va declarar com a festa nacional. Anys més tard la festa va perdre el sentit emocional i es va convertir en una festa comercial, per aquesta raó Anne Jarvis va denunciar-ho i va demanar que la festa s’eliminés del calendari però no  ho va aconseguir.
Al dia dels disturbis hi havia un grup de mares juntament amb Anne Jarvis que venien clavells blancs, per aquesta raó els clavells blancs es relacionen amb el dia de la mare.
 
 
 
 

miércoles, 4 de mayo de 2016

Dòlar femení

Per primera vegada la moneda més forta del món, el dòlar (concretament el de 20), portarà impresa la cara d'una dona. El Govern dels EUA ha decidit substituir l'expresident Andrew Jackson per Harriet Tubman (1820 - 1913) va ser una esclava que va escapar de l'esclavitud i va ajudar a altres a fer el mateix als EUA. Es canviarà a partir del 2020 i és un canvi merescut i històric ja que no s'havia modificat la moneda des de 1929.

    

(NÚRIA CAPDEVILA)


jueves, 14 de abril de 2016

MONTSERRAT (Part 1)

MONTSERRAT
La paraula Montserrat prové de la paraula mont "muntanya" i serrat "cadena muntanyosa". La paraula serra prové del llatí, i significa "instrument per serrar", la muntanya recorda a les dents d'una serra. La primera vegada que va aparèixer el nom de Montserrat va ser durant el segle XI.

L'origen geològic de la muntanya es remonta a aproximadament fa 50 milions d’anys. Hi havia un golf marí poc profund, on ara podem trobar la Depressió Central Catalana, al qual desembocaven rius procedents del massís catalano-balear, i que transportaven grans masses de còdols (fragments de roques arrodonides com a conseqüència de l’erosió i el transport). Aquests còdols es van anar barrejant amb altres materials més pastosos i van acabar formant una gran massa que, quan va desaparèixer el massís catalano-balear i es van anar succeint tota una sèrie de cataclismes geològics als terrenys del voltant del gran golf, el relleu de Montserrat va aparèixer del fons del mar, fa uns 10 milions d’anys. La forma que té actualment es deu a la erosió provocada pels agents geològics externs.



La llegenda del trencanous explica que on actualment hi ha la muntanya de Montserrat, antigament hi havia una ciutat anomenada Trencanous. Els habitants d'aquesta ciutat només estaven preocupats pels temes econòmics i els plaers de la vida, i es van oblidar de la religió.

El dia de la crucifixió de Jesucrist el món va patir un gran terretrèmol, i Trencanous va ser capgirada totalment, de forma que els pics de Montserrat són les arrels dels edificis de la ciutat.

Tots els habitants van morir menys 7 sacerdots, que eren creients, i les filles del rei, que no van pecar. Els 7 sacerdots encara vaguen per Montserrat, i es diu que els dies de vent o de tempesta se senten els seus crits. També a les filles del rei, que encara romanen a les coves de Salnitre, on canten i riuen.

També es diu que a la muntanya resta soterrat el soldat anomenat Malcús, que li va clavar una bofetada a Jesucrist quan va anar a arrestar-lo, i va ser condemnat a viure en un pou profund fins que el món s'acabi. Es poden sentir els cops que dona i com parla el migdia de Dijous Sant.

El pic més alt i més important és Sant Geroni, situat a 1.236 metres d'altura. Altres pics importants són el Cavall Bernat, les Agulles, el Serrat del Moro, el Montgròs, Sant Joan o la Palomera, però hi ha molts altres.


La llegenda del Serrat del Moro parla de quan els moros, després d'envair la península, van arribar a Catalunya, van venir amb un exèrcit de gegants que causaven pànic per on passaven i mataven a tots els cristians que es trobaven. Amb els anys, gràcies a la intercessió divina, la Creu va triomfar sobre la Mitja Lluna i aquells gegants van ser convertits en pedra. Són les roques eriçades que destaquen clarament en el perfil de la muntanya, en què s’hi pot veure les terribles fesomies dels gegants. El llegendari tradicional diu que aquests no són pas morts i que poden reviure quan els sarraïns ens tornin a envair.


La Mare de Déu de Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta, és la patrona de Catalunya i una de les set patrones de les comunitats autònomes d'Espanya. Està situada al monestir de Montserrat.

Segons la llegenda, la primera imatge de la Mare de Déu de Montserrat va ser trobada per uns pastors l’any 880 a l'interior d'una cova. Quan el bisbe va sentir la notícia, va intentar traslladar la imatge fins a la ciutat de Manresa, però el trasllat no va ser possible, ja que l'estàtua pesava massa. El bisbe ho va interpretar com el desig de la Mare de Déu de quedar-se al lloc on se l'havia trobada i va ordenar la construcció de l'ermita de Santa Maria, origen de l'actual monestir.

La figura de l'actualitat és una talla romànica del segle XII realitzada en fusta, representa la Mare de Déu amb el Nen Jesús assegut a la falda. A la mà dreta sosté una esfera que simbolitza l'univers; el nen petit té la mà dreta alçada en senyal de benedicció mentre que a la mà esquerra sosté una esfera que recorda una pinya, signe de fecunditat i vida perenne.

L'origen del color negre de la es creu que es deu al fum de les espelmes que durant segles se li han col·locat als peus per venerar-la.

L'11 de setembre de 1881, el papa Lleó XIII va declarar la Mare de Déu de Montserrat com a patrona oficial de Catalunya. La seva festivitat se celebra el 27 d'abril.


(Alba Clares)

martes, 5 de abril de 2016

Sant Jordi

Sant Jordi

 Sant Jordi , va ésser un militar romà d'origen grec convertit al cristianisme i mort com a màrtir per no voler abjurar de la seva fe. És venerat en la majoria de confessions cristianes i en islam, esdevenint un dels sants més populars, especialment durant la Edat mitjana No obstant això, la seva historicitat és discutida i, probablement, és un personatge llegendari.

Sant Jordi va pertenecer a l'exèrcit romà fins que al any 303 l'emperador Dioclecià va ordenar perseguir tots els cristians amb la fi de capturar-los i torturarlos, entre els cristians es trovaba Sant Jordi, va ser capturat i torturar per finalment ser decapitat.

La llegenda de Sant Jordi explica que un dia va arribar a un poble que estava atormentar per un drac que dormia en una cova propera, per mantenir a aquest drac tranquil cada cert temps es feia un sorteig entre tots els habitants del poble i l'escollit seria sacrificat i portat davant del drac, un dia va sortir elegida la filla del rei i tot intentar per tots els medis evadir-se va tindre que fer honor a la seva familia, explica la llegenda que va ser portada davant del drac i quan estava apunt de caure en les seves urpes va arribar el cavaller Sant Jordi, que es va enfrentar al drac i el va vèncer amb la seva espasa. La llegenda diu que de la sang del drac florí un roses, a partir d'aquesta llegenda es tradició el dia de Sant Jordi regalar una rosa i un llibre en honor a aquesta batalla.

El dia 23 d'abril es celebra la festa de Sant Jordi i la festa del llibre, aquesta data va ser escollida degut a que els dos grans autors de literatura Miguel de Cervantes i William Shakespeare van morí en aquesta data, per aquest motiu es comú regalar un llibre en honor al dia del llibre i una rosa en honor a la llegenda de Sant Jordi. 

martes, 29 de marzo de 2016

PALMES I PALMONS

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que els padrins regalen als fillols el dia de Rams. Els palmons són peces més grans i senzilles, fetes a partir d’una fulla sencera de palmera. Les palmes, en canvi, requereixen molta més tècnica, perquè tenen les fulles trenades amb filigranes, seguint procediments semblants als de la cistelleria. Antigament les palmes eren més utilitzades per les nenes i els nens solien portar palmons.

Són típics de la festivitat de Rams perquè rememoren l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on segons les escriptures va ser rebut per la multitud amb rams. Al final de la missa del diumenge de Rams es fa una processó en què es beneeixen les palmes, els palmons i els rams de llorer. En algunes llars encara és tradició de penjar la palma beneïda al balcó i deixar-la-hi tot l’any, perquè hom creu que dóna protecció i bona sort. Abans d'aquesta festa molts pobles i ciutats fan fires especialitzades on es poden trobar palmes, palmons i tota mena de cintes, flocs, figuretes i llaminadures per a ornar-les.

La palma tradicional és la fulla de la palmera engroguida i després treballada amb tècniques de cistelleria. Una fulla llarga només engroguida és un palmó. S'engrogueixen a l’arbre deprivant-les de l’acció de la llum.

Palmes i palmons s'usen per a commemorar l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem a les celebracions del Diumenge de Rams.

És tradició que les nenes portin palmes trenades, formant dibuixos i carregades de caramels. Quan creixen porten el mateix que els nens, el palmó i és costum picar el peu d'aquest a terra. Les palmes i palmons es decoraven amb llaminadures en forma de rosaris i figuretes en colors blanc i rosa fetes de sucre. Tradicionalment eren els padrins els que regalaven les palmes i palmons als fillols. Sovint els adults porten fulles petites de palma o de llorer més discretes.

A aquest acte, calia anar-hi ben mudat, i estrenar roba aquest dia ha estat una tradició ben vigent fins fa uns anys.

A altres llocs d'Europa, com a Polònia i a Lituània també es fan servir palmes decorades a les celebracions del Diumenge de Rams.

(Georgina López)

martes, 15 de marzo de 2016

SETMANA SANTA I PASQUA

SETMANA SANTA

La Setmana Santa és la conmemoració annual cristiana de la Passió (Via crucis ,camí cap a la creu, vida de Jesús  des que va ser fet presoner fins a la seva crucifixió), la mort i la Resurrecció de Jesucrist.. Comença el Diumenge de Rams (conmemora l’entrada de Jesús a Jerúsalem) i acaba el Diumenge de Resurrecció. En el transcurs de la setmana es produeixen diverses activitats com processons i escenificacions teatrals que recreen els últims moments de la vida de Jesucrist a la Terra (passió, mort i resurrecció). Els dies més importants són: Dijous sant, Divendres sant i Dissabte sant.
PASQUA

La Pasqua, etimològicament prové de la paraula hebrea “pésakh” que significa pas. La Pasqua és la festa central del cristianisme, pel món occidental la Pasqua representa la celebració de l’arribada de la primavera. La Pasqua és un període en el qual els cristians conmemoren la resurrecció de Jesucrist, tres dies després d’haver estat crucificat. Comença el diumenge de Pasqua i s’allarga vuit dies, la Pasqua tanca la Quaresma i marca el retorn de la vida i l’abundància (fi hivern; inici primavera).

L’origen de la Pasqua prové d’una tradició jueva que conmemora la travessa del Mar Roig per part dels israelites quan fugien d’Egipte. L’etimologia de Pasqua prové del hebreu pesakh que significa pas o passatge (que pot refereǹcia al pas de l’esclavitud a la llibertat o d’una terra d’exili a la Terra Promesa)

 
 

SANT JOSEP

Sant Josep  fou el marit de la Verge Maria. Tot i que segons el Nou Testament només fou una mena de pare adoptiu de Crist, se'l reverencia com al seu pare. És venerat com a sant per tota la cristiandat.  Es representa amb el Nen Jesús, a l'agonia o en la glorificació.
En l'Evangeli segons Mateu, Josep era fill de Jacob, fill de Matan. La seva casa descendia del rei David. Es considera que Josep estava al càrrec de la família del seu germà Alfeu o Clopas. Segons algunes interpretacions de la història bíblica, Josep s'havia casat amb la seva cunyada Maria de Clopas quan el seu germà Clopas va morir sense descendencia. Altres fonts no li assignen aquesta paternitat, però si que el situen al càrrec del sis fills del seu germà a la mort d'aquest. De fet, la convivència de Josep amb Maria va ser posterior a l'Anunciació.

Segons el Nou Testament, estava casat amb Maria quan ella es va quedar embarassada i va tenir un moment de dubte, pensant si havia de repudiar-la. Un àngel se li aparegué en somnis per assegurar-li que la seva promesa no havia estat amb cap altre home i llavors no va dubtar més (per això és un dels patrons de la fe confiada).

Després del naixement del seu fill Jesús, va protegir la seva família emigrant a Egipte quan el rei Herodes volia matar el seu fill i es va encarregar dels primers ritus jueus del nen.
La celebració de la seva festa el 19 de març va ser adoptat pels franciscans el 1399, seguit pels dominics una mica després. A l'inici del segle XV va estar molt promocionada pels conservadors catòlics flamencs, especialment el cardenal Peter d'Ailly, bisbe de Cambrai i John Gerson, degà de l'església de sant Donatià a Bruges. Varen proposar, dins el Concili de Constança, que Josep fos elevat a un rang similar als apòstols i que es reconegués com a festa el matrimoni de Josep i Maria. No varen aconseguir-ho i no seria fins al 1479 quan es va incorporar la festa de sant Josep al breviari catòlic, convertint-la en obligatòria per a tota l'Església Catòlica a partir del 1621.

 La tradició afirma que era fuster de professió. A partir del segle XVII, quan se'n difongué el culte, va ésser era una festa molt popular a Catalunya. Es va convertir en el dia que es feia i menjava la crema de Sant Josep o crema cremada, a base de llet, ja que era el moment que la llet dels animals comença a ésser abundant, ja que les vaques i ovelles han criat. Igualment, el mató de Sant Josep es guarnia amb flors de paper, blanques o de colors diversos. 



(Georgina López)

jueves, 10 de marzo de 2016

CLARA ROCKMORE

Vílnius, 9 de març de 1911 - Nova York, 10 de maig de 1998
Va ser una nena prodigi. Tenia totes les qualitats necessàries per a passar a la història com una virtuosa del violí , però una malaltia òssia derivada dels seus problemes de desnutrició infantil la va obligar a allunyar-se del que fins a aquest moment era el seu instrument favorit. Va ser, en les seves pròpies paraules , « una tragèdia ». Però aquesta separació forçosa no va provocar que s'allunyés de la música, més aviat tot el contrari , la va fer conèixer i dominar el theremin , l'instrument que es toca « sense tocar-lo » , al qual « va donar la seva vida » i amb el qual Clara Rockmore va passar a ser coneguda com la precursora de la música electrònica .

Clara.rockmores.lost.theremin.album.jpg

LÉON THEREMIN

Va ser un inventor jueu rus (15 agost 1896 - 3 novembre 1993). Des de jove va estudiar amb gran passió el món de la música i de l'electricitat. La seva experiència amb el violoncel el va fer voler inventar un instrument de similar registre però eliminant certes barreres físiques com la necessitat de fregar un arc contra les cordes i de desplaçar els dits pel pal . Dels seus intents va sortir un instrument estrany i completament diferent a quants existien, el eterófono o theremin ( també conegut com thereminvox ) .


THEREMÍN

El disseny clàssic consisteix en una caixa amb dues antenes. S'executa apropant i allunyant la mà de cadascuna de les antenes corresponents , sense arribar a tocar-les. L'antena dreta sol ser recta i en vertical , i serveix per a controlar la freqüència o to : com més a prop estigui la mà dreta de la mateixa , més agut serà el so produït. L'antena esquerra és horitzontal i amb forma de bucle , i serveix per controlar el nivell de volum : com més a prop estigui la mà esquerra , més baixa el volum.



(MAR)

martes, 8 de marzo de 2016

OUS DE FABERGÉ

OUS DE FABERGÉ


Un Ou de Fabergé és una de les milers de joies en forma d'ou creades per la casa Fabergé des del 1885 fins a 1917. La majoria eren miniatures que van ser populars com a regal durant la Pasqua cristiana. Es podien enganxar a una cadena per al coll o bé anar sols o en grup.



Els ous Fabergé més famosos i més grossos van ser produïts per al tsars de Rússia Alexandre III i Nicolau II Dels 50 que es van fer n'han sobreviscut 42. El 1885, el tsar Alexandre III li va encarregar a Peter Carl Fabergé un ou de Pasqua per a obsequiar a la seva esposa, la tsarina María Fydorevna. El joier va dissenyar una peça de la grandària d'un ou de gallina.




                                     

Anna Escribano 

EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

EL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA 


El dia internacional de la dona treballadora es celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Aquest dia commemora la lluita de la dona per la seva participació al camp del treball i a la societat en general.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien . Les seves reivindicacions eren les següents:


· Reduir la jornada laboral de 16 hores diàries a 10, per poder dedicar més temps a la família.


· Descans dominical.


· Volien cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven 1/3 del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca.


· Dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral.


· Més condicions inhumanes de treball.


L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En ella van morir 129 treballadores carbonitzades.


La realitat, però, és més complexa. Els fets de Nova York serien tres i no un únic incendi: la vaga de treballadores del tèxtil de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton i el de la Triangle Shirtwaist Company el dia 25 de març de 1911. En aquest últim van morir 142 obreres (la majoria immigrants joves) que l’any anterior havien protagonitzat una vaga per demanar millores laborals de la fàbrica.El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.



Anna Escribano 


lunes, 29 de febrero de 2016

DITES DE JULIOL



Pel juliol molt soroll i no plou.
Pel juliol, amb poc foc bull el perol.
Pel juliol, asseca les figues al sol.

Mar Gordillo
MAKEUPMAR

Mar Gordillo

jueves, 18 de febrero de 2016

STUDYMIND



LOGO

Mostrando Captura.PNGMostrando Captura.PNGMostrando Captura.PNGMostrando Captura.PNGMostrando Captura.PNGMostrando Captura.PNG

DITES DEL FEBRER


Guarda llenya al llenyer per quan arribi el Febrer.
Pel Febrer, abriga’t bé.
Pel Febrer, un dia dolent i l’altre també.
Pel Febrer, una estona al sol i una altra al foguer.
Si el Febrer riu, el fred reviu.
Febrer el curt, amb vint-i-vuit dies s' en surt.
DITES DE SEPTEMBRE


A setembre, carabasses.
Agost i setembre, pocs els entenen.
Al setembre, el qui tinga blat que sembre.
Al setembre, el vi està per vendre.
Al setembre, no fa cap arruga el ventre.


-Damià Corominas 

LOGO

TRISKEL


Símbol geomètric celta i curvilini format per tres braços en espiral que s’uneixen en un punt central en forma de cercle o triangle formant una èlice.
El 3 és el número més sagrat per a la cultura celta i representa la perfecció i l’equilibri entre el cos i la ment.
Aquest símbol sagrat i màgic només el podien portar els druides, és a dir, sacerdots que s’encarregaven de conservar i transmetre les tradiccions relegioses i administrar la justícia. Per a ells representava l’aprenentatge, el passat, el present i el futur.
 
Era utilitzat per curar ferides i alleutjar la febre.

(Druida)
La primera espiral representa les sensacions i els sentits, els límits i les capacitats del cos. La segona espiral representa la conciència i la raó, el camí de les idees i el pensament. I la tercera espiral representa el dur camí de l’ànima, aprenent del món i dels deus.
Per la cultura cristiana significa la trinitat, (pare) (fill) i (esperit sant).
El triskel té múltiples simbologies: Força saviesa i amor, els déus de la nit Taranis, Teurares i ésus, representa les tres cares del sol, alba, capvespre i nit, és la representació de les tres facetes de l’éssser humà, infantesa, maduresa i vellesa, és símbol de bona sort i contra el mal d’ull.
                              

(Triskel)
 
(NÚRIA CAPDEVILA)