jueves, 10 de marzo de 2016

CLARA ROCKMORE

Vílnius, 9 de març de 1911 - Nova York, 10 de maig de 1998
Va ser una nena prodigi. Tenia totes les qualitats necessàries per a passar a la història com una virtuosa del violí , però una malaltia òssia derivada dels seus problemes de desnutrició infantil la va obligar a allunyar-se del que fins a aquest moment era el seu instrument favorit. Va ser, en les seves pròpies paraules , « una tragèdia ». Però aquesta separació forçosa no va provocar que s'allunyés de la música, més aviat tot el contrari , la va fer conèixer i dominar el theremin , l'instrument que es toca « sense tocar-lo » , al qual « va donar la seva vida » i amb el qual Clara Rockmore va passar a ser coneguda com la precursora de la música electrònica .

Clara.rockmores.lost.theremin.album.jpg

LÉON THEREMIN

Va ser un inventor jueu rus (15 agost 1896 - 3 novembre 1993). Des de jove va estudiar amb gran passió el món de la música i de l'electricitat. La seva experiència amb el violoncel el va fer voler inventar un instrument de similar registre però eliminant certes barreres físiques com la necessitat de fregar un arc contra les cordes i de desplaçar els dits pel pal . Dels seus intents va sortir un instrument estrany i completament diferent a quants existien, el eterófono o theremin ( també conegut com thereminvox ) .


THEREMÍN

El disseny clàssic consisteix en una caixa amb dues antenes. S'executa apropant i allunyant la mà de cadascuna de les antenes corresponents , sense arribar a tocar-les. L'antena dreta sol ser recta i en vertical , i serveix per a controlar la freqüència o to : com més a prop estigui la mà dreta de la mateixa , més agut serà el so produït. L'antena esquerra és horitzontal i amb forma de bucle , i serveix per controlar el nivell de volum : com més a prop estigui la mà esquerra , més baixa el volum.



(MAR)

No hay comentarios:

Publicar un comentario