miércoles, 3 de febrero de 2016

Sant Valentí


El Dia de Sant Valentí és una celebració tradicional exportada a altres cultures, en la qual els nuvis, enamorats o esposos s'expressen el seu amor o afecte mútuament que se celebra el 14 de febrer. En molts països és considerat el Dia dels Enamorats, celebrat en aquesta data perquè es creia que era el dia en què les aus triaven parella. A Colòmbia, per motius comercials, aquesta festa se celebra el tercer cap de setmana de setembre i es coneix com a Dia de l'Amor i l'Amistat. En l'actualitat, se celebra mitjançant l'intercanvi de notes d'amor conegudes com a "valentines", amb símbols com la forma simbòlica del cor i Cupido. (Divinitat romana que es fa responsable dels amors i les passions dels mortals.) 

A Catalunya el dia dels enamorats se celebra el 23 d'abril, Sant Jordi.

El dia de Sant Valentí és un reclam ja que les botigues aconsegueixen que la gent compri un petit detall per la seva parella aquest dia. 

L’arrel és de Luppercalies que lupus vol dir llop. 


Segons explica la llegenda, Sant Valentí era un sacerdot que exercia a Roma durant el segle III. En aquell moment, governava Claudi II, qui va decidir prohibir la celebració de matrimonis entre joves, perquè creia que els solters sense família eren millors soldats, perquè no tenien tants lligams. El sacerdot Valentí no va estar gens d'acord amb la mesura i va començar a casar parelles d'amagat. 

Quan l'emperador va saber-ho, va ordenar la detenció del sacerdot Valentí. Llavors l'oficial Asterius, encarregat d'empresonar-lo, va voler ridiculitzar i posar a prova en Valentí i va desafiar-lo demanant-li que tornés la vista a la seva filla Julia, que va néixer cega i ell va acceptar i va eliminar-li la ceguesa en nom del Senyor. 



Aquest fet va revolucionar l'Asterius i tota la seva família, la qual va convertir-se al cristianisme, però tot i així va ser empresonat i executat el 14 de febrer de l'any 270. La Julia, agraïda pel que en Valentí havia fet per ella va plantar un ametller de flors rosades al costat de la seva tomba. D'aquí que l'ametller sigui símbol d'amor i amistat de llarga durada.



(Núria Capdevila) 



No hay comentarios:

Publicar un comentario