miércoles, 17 de febrero de 2016

L’ANVERSARI

L’aniversari és un terme que es fa servir per anomenar el dia en que una persona compleix anys, o un esdeveniment important per recordar. Els aniversaris acostumen a venir acompanyats d’una festa o d’un ritu de pas (marca el pas del cicle vital del naixement a la adultesa, aparellament i mort. Concepte etnològic introduït per Arnold van Gennep, on diu que en el seu desenvolupament social un individu ha de dur a terme nombroses transicions entre la joventut i l'edat adulta, entre la solteria i el matrimoni, entre no pertànyer i pertànyer a un grup, entre viatjar i retornar, com per exemple el ritu de la iniciació o el bar mitsvà).
La paraula aniversari prové del llatí, annus (any) i verto (girar, canviar).

La costum de celebrar els aniversaris es remunta a molt temps enrere en la història. Neixen dins el domini de la màgia i la religió. En l'antiguitat, els costums de felicitar, donar regals i fer una festa -amb les espelmes enceses que la completant tenien el propòsit de protegir dels dimonis al qual celebrava el seu aniversari, i de garantir la seva seguretat durant l'any entrant. Fins al quart segle, el cristianisme va rebutjar la celebració d'aniversari com un costum pagana.

Amb la consolidació de l'Església Catòlica, la tradició va cessar per considerar pagana i, contràriament a la tradició popular, els dies de celebració eren quan algú moria. No obstant això, aquest costum va ressorgir entre els camperols alemanys en l'Edat Mitjana, a través d'un nou tipus de celebració que van cridar "kinderfest"

El costum del pastis amb les espelmes enceses començar amb els grecs. Es posaven sobre els altars del temple de Artemis coques rodones com la lluna, fetes amb mel, que tenien ciris encesos. La creença folklòrica és que les espelmes d'aniversari estan dotades de màgia especial per concedir desitjos. Els ciris encesos i els focs relacionats amb els seus sacrificis han tingut un significat místic especial des del temps en què l'home va començar a erigir altars als seus déus. De manera que les espelmes d'aniversari rendeixen honra i tribut a la criatura que celebra el seu aniversari i li porten bona sort.També formaven part d'un ritual que protegia a l'homenatjat dels mals esperits durant un any.  Les salutacions d'aniversari i les felicitacions són part intrínseca d'aquesta festa.



(Georgina López)

No hay comentarios:

Publicar un comentario