martes, 2 de febrero de 2016

La Marmota

És celebrat el mateix dia que la festa de la Candelera, el 2 febrer, a Estats Units.
El dia de la marmota és un mètode folklòric usat pels grangers, especialment dels Estats Units i el Canadà, per predir la fi de l'hivern, basats en el comportament de l'animal quan surt d'hivernar el 2 de febrer..

Segons la creença, si la marmota en sortir del cau no es veu l'ombra, perquè el dia és ennuvolat, deixarà el cau, la qual cosa significa que l'hivern acabarà aviat. Si, per contra, és un dia assolellat i la marmota "es veu l'ombra" i es torna a ficar al cau, vol dir que l'hivern durarà sis setmanes més.  

Alguns remunten el costum a tradicions irlandeses (segons velles tradicions, el dia 2 de cada mes està sempre ennuvolat), la història sembla fixar-se més aviat en els immigrants alemanys arribats als Estats Units, especialment a l'estat de Pennsilvània. Els grangers alemanys utilitzaven el mètode per saber quan havien de conrear les terres.
Aquesta tradició se celebra en moltes poblacions nord-americanes, i fins i tot del Canadà, on la marmota més famosa es diu Wiarton Willie. Però és la marmota Phil de Punxsutawney, a l'estat de Pennsilvània, la més famosa, amb una tradició de més d'un segle (concretament des de 1887). Segons el comportament de la marmota Phil, cada 2 de febrer s'intenta predir la durada de l'hivern, una cerimònia immortalitzada per la pel·lícula Groundhog Day. 


La tradició del dia de la marmota té orígens religiosos. Tot va començar amb el dia de la Candelaria, una data festiva en que fa cents d’anys, a Europa, els sacerdots beneïen espelmes i les repartien. Els que hi participaven van declarar que si el cel estava destapat aquell dia, l’hivern seria llarg. Els romans van portar la tradició als alemanys, els quals van dir que si el sol apareixia aquell dia, un eriçó podria veure la seva ombra i això indicaria que hi hauria sis setmanes més de fred o un segon hivern. Més tard, els alemanys que van immigrar a Pennsilvania es van establir la tradició en ells, on les marmotes habiten en varies parts. I va ser llavors quan la marmota va substituir al eriçó com a pronosticadora meteorològica.  



(Núria Capdevila) 

No hay comentarios:

Publicar un comentario