sábado, 28 de noviembre de 2015

Santa Llúcia

Jove màrtir cristiana que és venerada com a santa per les Esglésies catòlica i ortodoxa. La seva festivitat se celebra el 13 de desembre.
És la santa patrona dels cecs i els mals de la vista. Va ser una màrtir de Siracusa durant les persecucions de l'emperador Dioclecià el 304 dC. 

LLEGENDA 

Segons la creença popular, el pare de Llúcia hauria mort quan ella era una nena. Llúcia havia decidit consagrar la vida a Déu i fer un vot de virginitat però la seva mare, Eutíquia, la va prometre amb un home pagà. Per convèncer a la seva mare que l'alliberés del compromís, Llúcia la va portar a resar a la tomba de Santa Àgata per demanar-li que curés la disenteria  ( La disenteria és una malaltia infecciosa de l’intestí) que Eutíquia feia quatre anys que patia. La malaltia es va curar i la seva mare va accedir a cancel·lar el prometatge i repartir el dot entre els pobres.

Però, el seu pretendent va denunciar-la com a cristiana a un tribunal romà, i va ser sotmesa a un judici en el qual s'intentà que abandonés la fe cristiana i adorés els déus pagans. Davant la negativa de Llúcia a venerar l'emperador Dioclecià com a Déu, va ser sotmesa a diverses tortures incloent-hi l'extracció dels ulls (tot i que segons la llegenda va continuar veient-hi) fins que finalment va ser decapitada.

ICONOGRAFIA 


És representada amb una palma i l'objecte del seu martiri (una espasa). A més a més, se sol representar mostrant els dos ulls que li van arrencar en una plata. Com a patrona dels cecs i guaridora dels mals de vista, els seus atributs habituals també inclouen un llibre o un llum d’oli.



CELEBRACIONS 

El dia de Santa Llúcia és el 13 de desembre, data suposada del martiri de la Santa i que en el calendari julià original coincidia amb el solstici d'hivern.

El dia de Santa Llúcia és considerat tradicionalment la data d'inici de les festes nadalenques. A la nit de Santa Llúcia solia començar a Barcelona la Fira de Santa Llúcia, que dura fins a Nadal i on es comencen a vendre figures de pessebre, avets, o d'altra ornamentació nadalenca. Actualment s'instal·la uns dies abans, amb unes 280 parades davant de la plaça de la Catedral de Barcelona. Depenent del calendari comença a la fi del nomvembre o a principis de desembre i finalitza el 23 de novembre .






Anna Escribano 

martes, 24 de noviembre de 2015

miércoles, 11 de noviembre de 2015

DOODLE ADOLPHE SAX

Si estaven vius a mitjans del segle XIX i tenien una oïda especial interès per la música,poden haver notat un buit en algun lloc entre les seccions de metall i de fusta. Adolphe Sax certament ho va fer, i ser alhora un músic talentós i l'home emprenedor que era, va començar retocs i es va esforçar per omplir el buit. El resultat va ser l'instrument icònic, en tons mel encara porta el seu nom: el saxofon.


El fill d'un fabricant d'instruments, Sax era molt creatiu i tenia un profund coneixement de bronze i fustes. Va començar jugant amb instruments fets per ell mateix, i després de reunir el cos d'un llautó i la mecànica d'un vent de fusta creat un híbrid que revolucionaria la música. El seu saxofon del mateix nom tenia un so molt propi, un terme mig meravellosament fumat entre els dos.


Els saxofons que es va popularitzar pels gustos de John Coltrane, Lisa Simpson, i Kenny G constitueixen només una fracció del seu impressionant cos de treball. Des del capritxós mirant trombó 7-campanar de la important i picada saxtuba, Sax mai es va cansar de l'exploració, l'experimentació i la creació de noves i algunes vegades instruments inusuals. Per ressaltar adequadament la seva inventiva no podríem fer un sol Doodle. Per això que vostè pot trobar 5 Doodles únics avui dia, cadascun celebrant un instrument diferent creat a mans de Mr. Sax. Hi ha una notable excepció, el que afectuosament anomenem El Googlehorn. Inspirat en el Sax canonada intricada emprat per alterar i manipular el so, això és l'intent Doodle Lydia Nichols a la moda com un instrument únic i peculiar com Adolphe Sax i Google.



martes, 10 de noviembre de 2015

SANT MARTÍ


SANT MARTÍ

Sant Martí de Tours, va néixer a Pannònia, actual Hongria i va morir a Gàl.lia. (segle IV) Va ser un bisbe d’un municipi francès anomenat Tours. Va ser venerat com a sant per diverses confessions cristianes. Va ser un dels sants més importants a l’Edat Mitjana.
La seva omonàstica és l’11 de setembre.
Va ser fill d'un oficial de l'exèrcit romà, que li va donar el nom de Martinus en honor del déu de la guerra Mart.
Sant Martí ha estat considerat el patró de l’orde de cavalleria, abans que sant Jordi i sant Jaume, i ha estat tingut per protector dels que tractaven amb cavalls, mules i altre bestiar de ferradura i de peu rodó.

La devoció a Sant Martí va ser molt important a Occitània i entre les tropes franques. La història conta que quan els exèrcits francesos van ajudar als catalans en la Reconquesta contra els sarraïns, els soldats francs erigien una capella en agraïment a sant Martí dalt de cada turó reconquerit, entre ells el de Sant Martí del Canigó. Aquesta devoció es va estendre per Catalunya i per això encara avui més d’una trentena de viles el tenen per patró.
   
La versió catalana de la vida del sant explica que un dia gèlid de novembre, i anant a lluitar, es va trobar amb un captaire tremolant de fred i mig mort de gana. Martí va voler socórrer el vagabund i, en nom de Jesucrist, va donar-li la meitat dels queviures que duia i una part de la seva capa, que va tallar amb la seva espasa i que el captaire va utilitzar per abrigar-se. La llegenda explica que tot just pronunciar el nom de Jesucrist, el cel es va obrir, el Sol va brillar esplendorós i es va formar un gran Arc de Sant Martí que va fondre la neu i enretirar el fred, ajudant d’aquesta manera al vagabund. Per aquest motiu hom coneix l’interludi de bonança que cada any té lloc a mitjans de novembre amb el nom d’Estiuet de Sant Martí. També a partir d’aquesta llegenda el sant és representat com a prototip de cavaller medieval, un guerrer que, damunt un cavall blanc i una espasa a la mà, dóna un tros de la seva capa a un captaire.
La relació de sant Martí amb l'Arc Iris s'explica també d'una manera molt més senzilla i sense connotacions religioses: mitjans de novembre és un període bàsicament plujós, amb pluges freqüents que, en aturar-se en sec, sovint deixen pas a l'aparició de l'Arc de Sant Martí.
(Núria)

               

             

Sant Narcís

SANT NARCÍS

Onomàstica: 29 d'octubre.
Patró de Girona, d'on havia estat bisbe.
Iconografia:


Se'l distingeix per portar accessoris distintius de bisbe, com ara el barret(mitra, amb tall central)  i el bastó(bacu).

També se'l coneix com a Narcís de les mosques. Segons la llegenda,l'any 1285 les tropes franceses assetjaven Girona i van aconseguir entrar a la ciutat. A sant Fèlix, van profanar el sepulcre de sant Narcís. Al trencar-lo, van sortir mosques de dins que van picar les tropes franceses. Van matar 4.000 cavalls i 20.000 soldats. A més, es diu que el fet es va repetir els segles XVII i a inicis del XIX.
A continuació, una pintura que Dalí va dedicar a Narcís, titulada "La Metamorfosi de Narcís".





Segons la mitologia grega, Narcís era un jove molt bell. Tant nois com noies estaven enamorats d'ell profundament. Qui més ho estava era Eco, a qui Hera havia condemnat a repetir les últimes paraules de tot el que se li digués. Un dia, Narcís estava caminant pel bosc on hi havia Eco. Narcís va preguntar "hi ha algú aquí?" i Eco va respondre "aquí, aquí." Com que no podia veure-la, Narcís va cridar "Vine." Eco va respondre "vine, vine". Llavors va sortir amb els braços oberts i Narcís la va rebutjar cruelment. La nimfa va marxar a una cova fins que va consumir la seva veu.
Com a càstig Nèmesi, la deesa de la venjança, va castigar Narcís fent que s'enamorés d'ell mateix. Un dia va contemplar la seva imatge al riu i, enamorat, va caure-hi. En honor seu hi va néixer una flor, coneguda com a Narcís.






martes, 3 de noviembre de 2015

Mercat Palo Alto

El Mercat Palo Alto  es realitza a  Barcelona el primer dissabte i diumenge de cada mes de 11.00h – 20.00h. El mercat es realitza tots els mesos, excepte l'agost.

Està basat en el concepte del street market popular, es desenvolupat creant una illa urbana amb un paisatge espectacular on es barreja talent i sensibilitat per gaudir amb els cinc sentits.

És una  iniciativa que pretén recuperar el significat original del mercat, cultivar i promocionar l’intercanvi sostenible i  reconquerir espais vius.

És un mercat de carrer  però sofisticat, s’exhibeix i vent  art, nous dissenys, vintage, hand-made, street food, música, espectacles de carrer i moltes coses més.

La selecció dels expositors es fa atenent a criteris de qualitat i sintonia amb els conceptes i objectius que defineixen la identitat d'aquest mercat. Una selecció feta amb sensibilitat i il·lusió, per oferir el millor als seus visitants.

Compte  amb un espai comú al Poblenou, un  recinte de 3.700 m2 que es reparteix en tres naus interiors a la fàbrica -Art Gallery, Espai Black i Espai Blanc-, i quatre carrers exteriors que creuen el recinte – Principal Avenue, Food Street, Central Street i Bugambilia Street-.esta situat  en un entorn incomparable, han rehabilitat una antiga fàbrica que ara acull els diferents tallers dels  creadors, dissenyadors, artistes i artesans.


Georgina López

lunes, 2 de noviembre de 2015

TOTS SANTS


Anna Escribano

TOTS SANTS  

De fet, el dia de Tots Sants és l’1 de novembre. L'endemà, el 2 de novembre, és el dia de difunts, quan es visiten els morts al cementiri i es fan les representacions teatrals.
La creença tradicional és que l'1 de novembre, els vius visiten els morts i el 2 de novembre, els morts visiten els vius.

Origens : 

Tots Sants és la festivitat dedicada a la memòria dels avantpassats, amb elements i rituals que provenen del cristianisme i de creences celtes.

La festa de Tots Sants és herència d’una celebració celta. L’1 de novembre feien les festes del Semain en honor dels morts, perquè és quan comença el període més fosc de l’any, un moment que consideraven màgic perquè creien que s’establien connexions entre els dos mons, el dels vius i el dels morts.
Per als pobles celtes, l'any estava dividit en dos grans períodes: el temps clar i el temps fosc.
El primer es referia a l'època de primavera i d'estiu en el qual el sol es pon cada vegada més lentament, hi ha llum i calor. El segon període es referia a la tardor i l'hivern en els quals els dies s'escurcen cada vegada més, fa fred i la foscor s'apropia d'una gran part del dia.
Els dies que comprenien la festa del Samain eren uns dies que estaven fora dels dos períodes, és a dir, no estaven inclosos en cap dels dos. No obstant això, tothom era conscient que els dies Samain donaven la benvinguda al període d'obscuritat i això possibilitava que les portes de l'altre món restessin obertes i els morts poguessin contactar amb els vius. 
Les festes Samain també coincidien en una època de l'any en què els camps i les terres semblen igual d'esmorteïdes que el mateix món dels difunts. Ha passat el temps de collita i de la verema, aquesta és època de sembra i els camps se submergeixen en un estat latent fins que, amb la primavera, següent tot torni de nou a la vida.

En el món cristià la celebració té l’origen al segle VII, concretament en la dedicació del Panteó de Roma –temple pagà dedicat a tots els déus– a la Mare de Déu i a tots els màrtirs per part del papa Bonifaci IV. Més tard, al segle IX, la festa es propagà per tot l’occident gràcies a Gregori IV.

Actes a destacar :

Anada al cementiri. Tots Sants és dia de recordar els difunts. Per això hi ha el costum d’anar al cementiri a visitar la tomba dels avantpassats, arranjar-la i ornar-la amb flors. 
La flor mes representativa es el Crisantems 





La castanyada. Un dels costums més característics de la festivitat és la castanyada, una trobada originàriament de caràcter familiar per a menjar castanyes torrades i moniatos, productes típics de la tardor.

Representacions teatrals Fins al segle XX la festivitat de Tots Sants havia comptat amb manifestacions de teatre popular, i la peça més representada era Don Juan Tenorio, tant en la versió original com en una altra d’humorística i burlesca. L'obra consta de dues parts i transcorre l'any 1545, sota el regnat de l'Emperador Carles, a la ciutat de Sevilla. La primera part, dividida en quatre actes, ocorre una nit durant el Carnestoltes i la segona, dividida en tres actes, en un cementiri, una nit cinc anys més tard.







La castanyada catalana

A casa nostra tenim el costum la vigília de Tots Sants de menjar castanyes cuites, panellets, els originals es deien ossos de sant, dolços, fruita confitada i moniatos, i tot ben regat amb moscatell o mistela. Aquesta tradició es deu a què en aquesta vigília les campanes tocaven a morts durant tota la nit, i tothom del poble havia de participar en el repic de les campanes, i per això menjaven aquests aliments, que són altament energètics. La veritat és que la ingesta de castanyes a la tardor té un origen prehistòric, ja que aquests aliments eren bàsics per als homes primitius en aquesta època de l'any, juntament amb els glans. 
Es fan panellets amb una base d’ametlles mòltes i pinyons, però també amb moniatos, patates i darrerament amb xocolata i coco. Aquests panellets, que antigament eren presents o oferts als avantpassats, fan les delícies de grans i petits per a les postres. p

Una altra pràctica més reduïda geogràficament és la carbassa buida amb una espelma flamejant, el que se’n diu vulgarment: fer la por. Aquesta pràctica s’havia fet a les comarques del Ripollès i d’Osona. Era molt extès en les àrees rurals i d’una forma popular, buidar carbasses i exposar-les a les nits amb espelmes als marges de camins, o tant a dins com a fora de les cases. L’objectiu era provocar la por als més innocents. 
També s’havia fet amb naps. Es buidava el nap, i com en la carbassa, s’hi feia amb l’ajuda d’un ganivet cinc forats a semblança de la cara humana: dos ulls, un nas i una boca desdentegada, o amb dents de serreta. Cal remarcar, que el fet de fer-ho amb naps, relaciona directament aquesta pràctica amb els celtes, ja que és així com originàriament es feia. 

       



                      
            


El Halloween: la festa importada

Etimologia: « Hallow » és una forma en anglès -ja en desús- per referir-se als sants , provinent al seu torn del anglosaxó « haliga » , « halga » que significa « sant» , « santificar » o «consagrar » .Al seu torn , « even » o « eve » , també en desús , designa la part final del dia , és a dir, la vigília del dia següent

Darrerament, s’ha anat introduïnt al nostre país, i arreu, la celebració del Halloween, que ens ve importat, tan si ho volem com si no ho volem, dels Estats Units. En el Halloween nord-americà es buiden carbasses i la mainada va de casa en casa a demanar caramels.

Aquesta festa fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta. 
S'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar als esperits malignes. 
També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits.
Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.
En l’actualiatat els nens   amb la disfressa posada recórren els carrers anant per les cases del barri. Les colles de nens van pel carrer amb les seves carabasses , criden a les portes i quan l'innocent visitat obre la porta, llancen el crit truc o tracte ( trick or treat ) . La tradició exigeix ​​que l'amo de la casa cedeixi al xantatge , regalant als nens tot tipus de dolços i llaminadures de Halloween . Això és el que es diu fer tracte ( treat ) amb ells . 
De no fer-ho així i no donar-los res , el veí s'exposa als trucs dels nens disfressats , que solen ser el llançament d'ous contra la façana de la casa.
Aquest costum de disfressar-se i fer el trick or treat , deu el seu origen a la persecució dels protestants contra els catòlics a l'Anglaterra dels segles XVI i XVII . 







La carbassa:

Les carabasses buides provenen d'una llegenda sobre Jack 'l'avar', un granger que va enganyar diverses vegades el Diable.
Quan Jack 'l'avar' va morir li van impedir l'entrada al cel; no el podien acceptar perquè havia estat tant malvat que, fins i tot, havia enganyat el Diable en diverses ocasions. Per aquest motiu el van condemnar a vagar entre el cel i l'infern i el seu esperit es va veure obligat a vagar pel món implorant l'entrada en un o altre lloc ,amb l'única llum de carbó cremant dins d'un nap o una carbassa buida. Amb el pas del temps, l'home va ser conegut amb el nom de Jack el de la llenterna (Jack O'Lantern). 
i aquest va ser el símbol més representatiu des de llavors de la nit de Halloween .
Segons la tradició, cal buidar una carbassa i posar-hi una espelma a dins per il·luminar el camí dels difunts durant Halloween.

El costum de decorar-les per Halloween el van difondre a Estats Units els immigrants irlandesos. Els anys 70, però, la tradició es va conèixer i extendre a altres països gràcies a pel·lícules i sèries de televisó.